18/12/07

Μπλογκόσφαιρα

Τις λίγες ώρες που βρίσκω χρόνο από τις ποικίλες δραστηριότητες της μικρής κοινωνίας των πτηνών στα Γκαλάπαγκος, ανανεώνω το ημερολόγιο νήσου και ρίχνω ματιές (καμιά φορά αρκετές) σε άλλα διάφορα blogs, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω τη σημασία αυτής της νέας πραγματικότητας, αν και τόσο μακριά απ’όλα.. Μέρα με τη μέρα σχηματίζεται στο μυαλό μου η πεποίθηση πως τα blogs αποτελούν ένα τεράστιο διαδικτυακό reality.. Θα μου πείτε, σαν τα reality που λατρέψαμε στην τηλεόραση, όταν ακόμα ζούσαμε στον πολιτισμό;

Όχι βέβαια, αυτό είναι άλλης υφής, άλλου στυλ, είναι παγκόσμιο, είναι πιο προσωπικό, σου δίνει δυνατότητα της αφθονίας των επιλογών, άρα μπορεί να υπάρξει ποιοτικό, μπορεί και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως σου παρέχεται ένα κλειδί σε άπειρες διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις και απόψεις, κι αυτό είναι εκ των προτέρων θετικό.
Παραμένει όμως ένα είδος reality...

Και τι εννοώ: Μέσω των σχολίων, οι bloggers αποκτούν επαφή, "γνωρίζονται" ο ένας με τον άλλο, αφού πρώτα έχουν σχηματίσει μια γενική άποψη για το πρόσωπό του από τη σελίδα του. Με λίγα λόγια, συνάπτουν σχέσεις.. Επιφανειακές, κερδοσκοπικές, ειλικρινείς, όλα παίζουν.. Κυρίως όμως απρόσωπες, όταν ξέρεις ελάχιστα για το "συνομιλητή σου", και απλώς φαντάζεσαι πώς είναι, τι είναι, με τι ασχολείται, πέρα από το να πετά και να γυρνά από νησιά σε νησιά (μιλάω για τον υποφαινόμενο).. Πιθανό να μπεις και στο τριπάκι να ψάξεις για τυχόν πληροφορίες στο διαδίκτυο ή να ξεσκονίσεις το blog για κάτι ενδεικτικό της προσωπικότητάς του. Κι αυτές οι σχέσεις διαμορφώνονται, μεταβάλλονται με τον καιρό, κι εσύ τις παρακολουθείς, εισέρχεσαι στο μπλογκόσπιτο του άλλου που σε "ενδιαφέρει" για να μη χάσεις τις εξελίξεις, παρεμβαίνεις κι όλας σε αυτές με δική σου συμμετοχή.

Είναι τελικά η νέα πραγματικότητα, η virtual διαδικτυακή συναναστροφή. Ο χρόνος θα δείξει την αξία και τη σημασία της. Για την ώρα, τα αυθεντικά reality πέθαναν, ζήτω η παγκόσμια κοινότητα των bloggers!!!

Πάντως, για να πω την αλήθεια, μέχρι στιγμής έχω ανακαλύψει μερικά ιστολόγια που αξίζουν της προσοχής...

9 βρήκαν το μπουκάλι:

Komodo είπε...

Εγώ πάλι Albatross ανακαλύπτω συνήθως σκουπιδο -ιστολόγια και συγγραφείς-ψοφίμια...

Αλλά δεν με πειράζει, γιατί τα τρώω ευχαρίστως. Και γυρίζω πίσω στα Γκαλάπαγκος.

Photomeerkat είπε...

Η virtual συναναστροφή είναι ένα φτηνό υποκατάστατο της real. Το ότι πολλοί έχουν στραφεί προς τα εκεί αποδεικνύει ακριβώς το αδιέξοδο της σύγχρονης ζωής, αδιέξοδο που μόνον αποδράσεις τύπου Γκαλάπαγκος (με τον γαλήνιο κυματισμό τους) μπορούν να άρουν.

Albatross είπε...

@ Komodo σίγουρα η πλάστιγγα γέρνει υπέρ αυτών που αναφέρεις (όπως και στην real life βέβαια)..

@ Meerkat συμφωνώ απόλυτα. Θα έλεγα ότι είναι μια απόδειξη της αποξένωσης της σήμερον ημέρα (όταν σταματά να γίνεται απλά για διασκέδαση και περνά σε άλλη διάσταση)..

ξανθίππη είπε...

καλησπέρα στα τρισχαριτωμένα πλασματάκια (ναι,ναι komodo, αναφέρομαι και σε σένα!)

Μ'αρέσει ο προβληματισμός σας. Μια παρόμοια κουβεντούλα έχουμε ανοίξει και στο σαλονάκι του dim (alos.blogspot.com), όπου σας προσκαλώ (χωρίς να ρωτήσω τον οικοδεσπότη, αλλά φαντάζομαι πως θέλει κοινό)να πάρετε μέρος στην παρέα με τις απόψεις σας. Έχω αραδειάσει και κάποιες από τις σκέψεις μου περί του θέματος εκεί...
Είμαι και γριά γυναίκα, μην ξαναγράφω τα ίδια :-) !

Καλό βράδυ...

Albatross είπε...

Καλημέρα Ξανθίππη.

α) αν κρίνω από το καλλίγραμμο υψωμένο πόδι, μόνο για...γριά γυναίκα δε μου κάνεις! Εκτός αν η γριά κότα έχει το ζουμί :)

β) σ'ευχαριστώ για την πρόσκληση κι ευχαρίστως θα συμμετάσχω, σίγουρα αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Σε χαιρετώ

roadartist είπε...

καλησπέρα ξενιτεμένε μπλογκερ στα Γκαλάπαγκος... :) Προσωπικά - ίσως επειδή τωρα ξεκίνησα - δεν θελω να το αναλυσω .. νομιζω οτι μπορεις να παρεις θετικα πραγματα απο καποια. Εχω εντοπισει..ορισμενα.. Οποτε κ αυτο αξιζει. ΟΛΑ εξαρτιώνται απο το πως τα χειρίζεται ο καθενας. Οι προσωπικες επαφες και η αληθινη ζωη δεν μπορουν να συγκριθουν με αυτες εδω.. Αυτο δεν πρεπει να το ξεχναμε. Προσωπικα προσπαθω στο blog να μεταφερω αυτο ακριβως. Το τι μου αρεσει να παρακολουθω στην real ζωη :))))

Albatross είπε...

Καλησπέρα Roadartist. Συμφωνώ με το σκεπτικό σου, γενικώς προτιμώ να διαβάζω blogs ανθρώπων που εκφράζονται με απλή, χαλαρή διάθεση και χωρίς κομπορρημοσύνη. Να δείχνουν ότι ελέγχουν το όλο πράγμα κι όχι ότι αυτό τους ελέγχει.

Όπως είναι φανερό, εμείς εδώ μεταφέρουμε (συνήθως) ότι δεν μας αρέσει στη real life... Ίσως γι'αυτό τελικά ναυαγήσαμε στον μακρινό ειρηνικό!!

House for rent είπε...

Αγαπητέ εν μπογκ αφελφέ ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά και εσύ με το ένα πόδι έξω και το άλλο μέσα. Μη φοβάσε παραδομένοι υπάρχουν παντού και να θέλεις αδύνατον να τους αποφύγεις.

Μια αποψή σου τη κρέμασα στο ποστ μου και πιστεύω ότι κάτι αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα. Μην ανησυχείς δεν είναι ερευνητές για να σε μαζέψουν, ταξιδευτές είναι και ήλθαν για να χαζέψουν.

Albatross είπε...

Φίλε Dim, σ’αυτή τη ζωή η αλήθεια είναι σχετική και έχει πολλές εκφάνσεις..Όπως και στο γεγονός ότι είμαι ο (και όχι η) albatross!! Μπα..εκεί μάλλον δεδομένο είναι. Και φοβάμαι πως αποτελώ είδος προς εξαφάνιση από την ανθρώπινη λαίλαπα, γι’αυτό πετάω όσο πιο μακριά μπορώ!

Τοπογραφία

Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακά νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια, ανήκει πολιτικά στο Εκουαδόρ και είναι φημισμένο για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που έκανε εκεί ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

Μηνύματα

Διαλέξεις στην Αθήνα