1/8/08

Νόμος της ζούγκλας

Αν και γενικά ήπιων τόνων πτηνό, τον τελευταίο καιρό είμαι εξαγριωμένο με τα τεκτενόμενα στη μακρινή Grecia, τεκτενόμενα που δεν τιμούν ιδιαιτέρως την εγχώρια κοινωνία, με κυριότερο τον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό εικοσάχρονου αυστραλού τουρίστα από μπράβους στη Μύκονο. Και βέβαια, ο (συνήθως) υποκριτικός τρόπος με τον οποίο προβάλλονται από την ελληνική τηλεόραση, γεγονός που αποδεικνύει (για πολλοστή φορά) το σύγχρονο επίπεδό μας.

Ομολογώ εντυπωσιάστηκα τις προάλλες, εντυπωσιάστηκα από κανάλι της Grecia, που παρουσίαζε εν μέσω αγανάκτησης και αποτροπιασμού το παραπάνω γεγονός, για ν'ακολουθήσει λίγο μετά η (εξίσου σημαντική) είδηση των...καλλιστείων της παραλίας. Μια (έγκυρη) δημοσιογράφος είχε περιμαζέψει τρεις (του κλάδου της πυρηνικής φυσικής προφανώς) γκόμενες, οι οποίες έψαχναν και έκριναν ανυποψίαστους νεαρούς λουόμενους παραλίας της κοντινής Πάρου, με κριτήρια ακαδημαϊκού επιπέδου: γραμμωμένους κοιλιακούς, φαρδιά στήθια, γενικώς σώμα ντουλάπα... Θα μου πείτε, πώς συνδέονται τα δύο παραπάνω γεγονότα μεταξύ τους, ώστε το κανάλι να τα παραβάλει (σχεδόν) κατ'αντιπαράθεση. Κι όμως, συνδέονται! Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των αξιολογικών στοιχείων υπεροχής της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Οι συμπαθείς κοπέλες-κριτές των "καλλιστείων" έκριναν ως καίριο κριτήριο επιλογής τους...κοιλιακούς (ούτε καν την όμορφη φυσιογνωμία), ασχέτως αν αυτοί συνοδεύονταν από ένα κεφάλι-μυαλό μικρού αηδονιού (πιστέψτε με, όταν ο νικητής με τους τέλειους κοιλιακούς έκανε περήφανες δηλώσεις στην κάμερα, μόνο σε κάτι από χρυσόψαρο ή αμοιβάδα μπορούσε να παραπέμψει, με όλο τον σεβασμό προς αυτά τα όντα και θαλάσσιους οργανισμούς).

Βέβαια, οι αγαπητοί λουόμενοι της παριανής παραλίας δείχνουν άκακοι. Το πρόβλημα είναι όταν κάποιοι άλλοι "γρανιτένιοι", ελείψει εγκεφαλικής φαιάς ουσίας που μπορεί να οδηγήσει σε στοιχειώδη λογική συμπεριφορά, αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο τους "χάρισμα" και να το προβάλουν πλέον ως σαφή ένδειξη υπεροχής, παίρνοντας ενίοτε τον νόμο στα χέρια τους, ίσως γιατί πιστεύουν ότι με τέτοια δύναμη που διαθέτουν είναι αλεξίσφαιροι ακόμα και μπροστά στον (χαλαρότατο) ελληνικό νόμο. Κάτι δηλ. σαν τους μπράβους της Μυκόνου, που έβγαλαν το άχτι τους, τ' απωθημένα τους σ΄ένα αβοήθητο εικοσάχρονο.

Δεν εκπλήσσομαι όμως. Σε μια χώρα που καθημερινά από την τηλεόραση προβάλλονται τέτοιου είδους πρότυπα (πχ. όταν δημοσιογράφοι ολκής σκούζουν πως για να είσαι αξιοπρεπής στην παραλία οφείλεις να χτυπήσεις άπειρες εργατοώρες στο γυμναστήριο), είναι φυσιολογικά τέτοια φαινόμενα. Σε μια χώρα που όλοι καλύπτουν όλους με βασικό άξονα το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, είναι φυσιολογικά τέτοια φαινόμενα. Σε μια χώρα που η ίδια η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια με άξονα πάλι το (τουριστικό) κέρδος, είναι φυσιολογικά τέτοια φαινόμενα. Σε μια χώρα που ο νόμος απλώς υφίσταται αλλά σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζεται, είναι φυσιολογικά τέτοια φαινόμενα. Βεβαίως μετά το άτυχο συμβάν, τα κροκοδείλια δάκρυα περισσεύουν, οι φωνές της αγανάκτησης και του αποτροπιασμού ακούγονται στεντόρειες. Θα ήθελα μια φορά σ'αυτή τη χώρα να διαπιστώσω δείγματα πρόληψης και όχι καταστολής, μια φορά η πολιτεία να δράσει προγενέστερα και όχι κατόπιν εορτής. Δυστυχώς ο άτυχος αυστραλός δεν γνώριζε όλα τα παραπάνω στοιχεία που διέπουν την ευρωπαϊκή Grecia, αλλιώς πιθανότατα θα άλλαζε τον προορισμό του...

Εμείς όμως που ζούμε εδώ (τουλάχιστον όταν βρίσκουμε την όρεξη και πεταγόμαστε από τα Γκαλάπαγκος) καθημερινά τα βλέπουμε στους δρόμους. Ο σύγχρονος έλληνας που θέλει να σέβεται τον εαυτό του διέπεται από θράσος, αγένεια, τσαμπουκά, προσπαθεί να επιβάλει το νόμο του ισχυρού μέσω της βίας, όπως στη ζούγκλα, άσχετα αν ο παραλογισμός χτυπάει κόκκινο (άλλο παράδειγμα ο αστυνομικός που μαχαίρωσε πολίτη, ο οποίος τόλμησε να του ζητήσει να μετακινήσει το αυτοκίνητο γιατί τον είχε αποκλείσει). Φυσικά για χρησιμοποίηση του μυαλού και της λογικής ουδείς λόγος. Πώς θα βγεις άλλωστε στη παραλία με αξιοπρέπεια, αν το μόνο που διαθέτεις είναι εγκεφαλική ουσία αλλά οι κοιλιακοί δεν είναι...σωστά γραμμωμένοι...; Αμφιβάλλω αν έχει απομείνει κάποια ικμάδα λογικής στην Grecia...

1 βρήκαν το μπουκάλι:

Komodo είπε...

Καλά τα λές αγαπητό μου πτηνό,

Και μου ανοίγεις και την όρεξη: Έχω καιρό να φάω φουσκωτό μπράβο αλα κρεμ, με πατατούλες στο φούρνο και διακόσμηση κλομπ στο στόμα...Μμμμ.

Τοπογραφία

Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακά νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια, ανήκει πολιτικά στο Εκουαδόρ και είναι φημισμένο για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που έκανε εκεί ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

Μηνύματα

Διαλέξεις στην Αθήνα