1/7/09

Ευτράπελο θερινής ανατολής

Κοσμοϊστορικό γεγονός συντελείται από το πρωΐ στην μακρινή Grecia και, ως όφειλα, άνοιξα τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα περιμένοντας με έκδηλη ομολογουμένως αγωνία σχετικές ειδήσεις. Δεν είναι και λίγο άλλωστε η ακριτική αυτή ευρωπαϊκή χώρα τελευταία των Μοϊκανών να επιβάλλει στους πολίτες της απαγόρευση καπνίσματος, έστω και υπό το βάρος της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αμφιβάλλω βέβαια αν από μόνη της θα είχε ποτέ το σθένος ν'απαγορεύσει κάτι τέτοιο, λαμβάνοντας υπ'όψιν την αιώνια τροχοπέδη του πολιτικού κόστους (μια και οποιαδήποτε απόφαση στην Grecia παίρνεται ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι αυτό). Αλήθεια όμως, έχει πράγματι απαγορευτεί το τσιγάρο;

Διαβάζοντας στο διαδίκτυο (ναι, έχουμε κι από αυτό στα Γκαλάπαγκος) δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού έπαθα μια μικρή σύγχυση στο πετούμενο κεφάλι μου. Ο υπουργός λοιπόν απευθύνει έκκληση στους πολίτες για να τηρηθεί το μέτρο, βασιζόμενος με αυτό τον τρόπο στην υπευθυνότητα των Ελλήνων (το παραθέτω σχεδόν αυτούσιο από σελίδα του internet).

Δυο σύντομες παρατηρήσεις επί της bold (sic) προτάσεως:

Α σκέλος: από πότε ένα ευνομούμενο κράτος όταν επιβάλλει νόμο παρακαλά τους πολίτες να τον σεβαστούν;! Είχα την εντύπωση πως ο νόμος είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο και όχι αντικείμενο (μετά από ευγενικό ερώτημα) χαλαρής επιλογής βάσει της διακριτικής ευχέρειας του πολίτη. "Πρέπει όλοι να σεβαστούν τους νόμους του κράτους" υποστηρίζει ο υπουργός. Αυτό δεν είναι αυτονόητο;

Β σκέλος: πότε ήταν η τελευταία φορά που κάτι καλό βγήκε στηριζόμενο στην...υπευθυνότητα των κατοίκων της Grecia; Εκτός αν το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες του (που βασίζονται ευρέως στο φιλότιμο και την υπευθυνότητα) λειτουργούν στην εντέλεια, οπότε δεν έχουμε προφανώς ουδεμία αμφιβολία για το αν και τώρα οι Έλληνες επιδείξουν παρόμοιο υπεύθυνο ζήλο.

Έχω την αίσθηση πως η 1η Ιουλίου δεν ταιριάζει ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου. Έπρεπε να το ξεκινήσουν τέσσερις ακριβώς μήνες πριν...Πρωταπριλιά δηλαδή. Άλλωστε συμβαίνει συχνά οι νόμοι στην Grecia να έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ, λες και είναι...της μόδας. Μετά από λίγες εβδομάδες (άντε μήνες) βυθίζονται στην αιώνια λήθη.

4 βρήκαν το μπουκάλι:

Photomeerkat είπε...

Ω, αγαπητέ Albatross! Σε βρίσκω σωστό και δυστυχώς συμφωνώ μαζί σου.Θα έπρεπε νομίζω το μέτρο να ισχύσει όχι από 1η αλλά από 4η Ιουλίου μιάς και (theoretically speaking)
αποτελεί μία independence day για όλους εμάς που ευρισκόμεθα... way out of jurisdiction.

Παρ' όλα αυτά μη τρέφουμε αυταπάτες: εν Ελλάδι οι Νόμοι* έχουν τριήμερον ισχύν.

*σημείωση: είναι οι ίδιοι Νόμοι που κάποτε είχαν την δύναμη να θανατώνουν (άδικα ναι) έναν Σωκράτη.

Albatross είπε...

Πράγματι Meerkat, όσον αφορά στο ζήτημα βρισκόμαστε εντελώς εκτός jurisdiction...Φοβάμαι όμως πως αντί να βιώσουμε την προσωπική μας Independence Day θα γυρίσουμε χαμηλού προϋπολογισμού ταινία με τίτλο "Μπαρουτοκαπνισμένος την 4η Ιουλίου" (Smoked on the 4th of July)!

Μην υποτιμάς πάντως τους σύγχρονους mainstream Νόμους. Θανατώνουν κι αυτοί με την (μη) εφαρμογή τους: την σοβαρότητα (όση έχει απομείνει τουλάχιστον) του κράτους.

Hippietambourine είπε...

Υποβρύχια με martini.

-Όλο κάτω,φωνάζει η νύφη.

Ήταν η σειρά μου να γουρλώσω σαστισμένα μάτια.Όλο κάτω;Το προσπάθησα,δεν τα καταφερα...Αυτές όλο κατω, με τη μία.Άφησα μισό κι έβγαλα να στρίψω τσιγάρο. Μπα,αδύνατον εκεί μέσα, στο όρθιο,χορεύοντας.Και με μυωπία.Μπα,με τίποτα.Το προσπάθησα δύο φορές,δεν τα κατάφερα. Τράκα.Μετα τις δύο ρουφηξιές αναρωτήθηκα γιατί κανείς δεν με σταμάτησε.Απο το νόμο, εννοώ. Έχει τρεις μήνες που απαγορεύτηκε.Ακριβώς.

Albatross είπε...

Hippietambourine μάλλον γι'αυτό δεν σε σταμάτησε κανείς. Επειδή ακριβώς απαγορεύτηκε...

Τοπογραφία

Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακά νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια, ανήκει πολιτικά στο Εκουαδόρ και είναι φημισμένο για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που έκανε εκεί ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

Μηνύματα

Διαλέξεις στην Αθήνα