1/10/09

Ο Δράκος και ο Χαμαιλέων


Τις τελευταίες μέρες, περνώ μια «κρίση ταυτότητας».

Νομίζω ότι θα προτιμούσα σε αυτή την ζωή να μην είμαι ο Δρ. Κόμοντο. Και ευχαρίστως θα απεμπολούσα μέχρι και τον τίτλο του Δράκοντος, αν ήταν να μου δοθεί κι εμένα το χάρισμα μιας ταπεινής σαύρας, που μόνο ταπεινά δεν περνάει την ζωή της…Για την ακρίβεια, άλλοτε την περνάει κραυγάζοντας «σεμνά και ταπεινά» και άλλοτε κλέβει «σεμνά και ταπεινά» τις άλλες σαύρες, στο Χρηματιστήριο.

Το ερπετό αυτό σας είναι γνωστό, το λένε Χαμαιλέοντα. Ανάλογα με τις εποχές και το περιβάλλον αλλάζει το χρώμα του –είναι αυτό που λέμε «προσαρμοστικό». Ο Χαμαιλέων προστατεύει την ύπαρξή του μέσα στον κακό κόσμο μας, με την μέθοδο της αλλαγής χρώματος, την πιο αποτελεσματική μέθοδο όλων των καιρών. Και την πιο γλοιώδη.

Ο Χαμαιλέων δεν προσαρμόζεται μόνο στις εποχές, αλλά, πρωτίστως, στις κυβερνήσεις. Μέχρι χθες ήταν ένα γαλάζιο παιδί, που δούλευε (τον κόσμο) στο υπουργείο, πίνοντας φραπε και παίρνοντας έναν καλό μισθό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ή, μάλλον, στο χρώμα του. Από τις αρχές Οκτώβρη, ο μισθός αυτός θα δίδεται μόνο σε εκείνους που θα έχουν χρώμα πράσινο: Κανένα πρόβλημα, ήδη ο Χαμαιλέων ετοιμάζει το πράσινο κοστουμάκι του για την περίσταση. Με αυτό, θα εμφανιστεί πρώτος πρώτος μετά τις εκλογές, θα κάνει μια ελαφρά υπόκλιση στον αρμόδιο για το ρουσφετάκι σφογγοκωλάριο, και την επόμενη κιόλας στιγμή, θα βρίσκεται αραχτός στο γραφειάκι του. Εκεί, αντί να δουλεύει, θα ατενίζει τα πόδια της -εξίσου πράσινης- γραμματέως κάτω από το τραπέζι και θα ξύνει νωχελικά τα λέπια του. Στο μεταξύ, οι άλλες σαύρες, οι λεγόμενες «απροσάρμοστες» θα δουλεύουν σκληρά για να τον πληρώνουν με λεφτά του δημοσίου. Επίσης, θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί σε ιδιώτες, θα ματώνουν για να αυξήσουν τις γνώσεις και τα προσόντα τους, θα πηγαίνουν στον ΑΣΕΠ και τις πάσης φύσεως εξετάσεις Δημοσίου χωρίς μέσο. Και αν -ώ του θαύματος!- τύχει και επιτύχουν σε αυτές, θα εξακολουθούν να αυταπατώνται εκεί, με την ιδέα ότι ο προιστάμενός τους θα τους προαγάγει χωρίς να κοιτάξει το χρώμα τους.

Την στιγμή που σας γράφω έχω εντοπίσει έναν Χαμαιλέοντα με τα κιάλια μου από τα Γκαλάπαγκος: Τον βλέπω ευδιάθετο, να χαμογελάει στο μπαλκόνι του σπιτιού του, κοιτάζοντας τις σημαίες να ανεμίζουν και ακούγοντας τις ντουντούκες να τσιρίζουν στους δρόμους και τις πλατείες, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές. Έπειτα, μπαίνει μέσα, τακτοποιεί στην ντουλάπα το γαλάζιο του μπλέηζερ και κάνει μια τελευταία πρόβα στο πράσινο κοστούμι του. Τέλος, βγαίνει έξω μια βόλτα για να πάρει αέρα….Και κάπου εκεί στην πλατεία Κοτζιά, στην ομιλία του Τσίπρα, βλέπει μια κοπελίτσα από κείνες τις ωραίες που συνωστίζονται για να δουν τον «Πρόεδρο», και, αυτομάτως, κοκκινίζει.

Όχι από συστολή. Από προσαρμοστικότητα…

8 βρήκαν το μπουκάλι:

Albatross είπε...

Δράκε νομίζω περιέγραψες το πλέον σύνηθες είδος της μακρινής ελληνικής πανίδας, αγαπημένο και αξιοσέβαστο ον! Άσε που με συγκίνησε η σκηνή του ατέρμονου ατενίσματος των καλλίγραμμων πράσινων (αν κι εδώ λίγο ρόλο παίζει το χρώμα) ποδιών! Δεν είναι αυτό σημαντικό κίνητρο για να ψηφίσει κανείς στις επερχόμενες εκλογές;!

Πάντως οφείλω να σημειώσω (εγκυκλοπαιδικά πάντοτε) ότι το αυθεντικό χρώμα του Χαμαιλέοντα είναι πρασινωπό. Μην ξεχνάς και την τεράστια γλωσσάρα που επιστρατεύει στην προσπάθεια εξασφάλισης τροφής (αν και αυτή η συνήθεια μάλλον ανθρωπολογικής φύσεως είναι)...

Όσο για την ωραία κοπελίτσα της πλατείας Κοτζιά, εγώ ήδη κοκκίνησα από συστολή... Ίσως γιατί ως πτηνό δεν έχω γλώσσα να βγάλω.

DamaBlack είπε...

Είναι παχύς, είναι γεμάτος δίπλες και σφουγγίζει τα σάλια του με τα σάλια των τριγύρω. Είναι ο κύριος της Βουλής της γειτονιάς σας. Είναι αυτός και κανένας άλλος σαν κι αυτόν. Το στόμα του είναι γεμάτο από τα ψίχουλα, απ’ αυτά που ταΐζει τον κόσμο και τα αυτιά του είναι γεμάτα από τις μαύρες τρύπες του μυαλού του. Κάθε πρωί γυαλίζει την καράφλα που έχει από γεννησιμιού του. Όλοι οι κύριοι της γειτονιάς σας είναι καραφλοί εκ γενετής και έτσι δεν καραφλιάζουν στην επαναλαμβανόμενη βλακεία. Το γραβατάκι που κρέμεται από το δυσανάλογο προγούλι χρησιμεύει για κάποιους ανόητους απονενοημένους ως σανίδα σωτηρίας. Κονσέρβες αίματος αμέτρητες κροταλίζουν παρακαλετά ρουσφέτια στα μπατζάκια του κάθε που σηκώνει το ένα του πόδι για να περπατήσει και να πατήσει τις ίδιες αναμασημένες τσίχλες, που όλη την ώρα φτύνει. Το μαντήλι στο πέτο στάζει τον ιδρώτα άλλων και από καιρό δεν το χρησιμοποιεί. Δεν είναι χαζός. Είναι παρεξηγημένος. Είναι απλά μαλάκας.

Komodo είπε...

Δαμα Βλακ,

Μου είχες λείψει.

Ωραίο θύμα θα ήταν ο τύπος που περιγράφεις, σκέτο ψοφίμι. Θα τον έκανα μια μπουκιά...

Με προβλημάτισε όμως, στην περιγραφή σου, αυτό το "κονσέρβα αίματος". Είναι άραγε δικό σου ή μήπως το έχεις κλέψει από ένα απ' τα βιβλία που έχω διαβάσει πολύ καλά στη ζωή μου;;

υγ. Κοίτα κάτι συμπτώσεις...

Ανώνυμος είπε...

π.γ. αυτό και η σανίδα του καρνεάδη ;)

κόμοδε και μένα μου λείψατε
επιστρέφω
επίστρεφε

Δ.Β. που να κάνω λογίν

Photomeerkat είπε...

Ντόκτωρ, καλά τα λες όπως πάντα.
Να αποδίδουμε όμως τα τού Καίσαρος τω Καίσαρι και να πούμε ότι οι "πράσινοι" πλέον χαμαιλέοντες μάς έφτιαξαν και Υπουργείο "Κλιματικής Αλλαγής"!

Νομίζω πως αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη τής μεγάλης προσαρμοστικότητας που χαρακτηρίζει τον Άνθρωπο.
Δηλαδή, πρώτα καταστρέφουμε τον πλανήτη και μετά τρέχουμε να προλάβουμε την κατάσταση. Σωστό.

(άσχετο: βρε Dama ζης; Νόμιζα ότι σε πήρε στον βυθό η Στρογγύλη...)

Albatross είπε...

Εδώ φτιάξανε Υπουργείο "Διαφάνειας" μεταξύ άλλων! Φαντάσου πόσο ανύπαρκτη είναι αυτή η έννοια ώστε να χρειάζεται να συνοδεύει υπουργείο... Ίσως θέλουν να μας θυμίζουν ότι υφίσταται που και που (λέμε τώρα), αν και στη μακρινή Grecia οι έννοιες γενικά έχουν μια τάση αυτοαναίρεσης.

Ανώνυμος είπε...

θα σας προσγειώσω απότομα στην πραγματικότητα με την πρότασή μου να πάμε μουσείο/πινακοθήκη/τσαρούχη(η πρόταση ισχύει μόνο για σήμερα και απαντήσεις γίνονται δεκτές για το επόμενο μισάωρο)
υ.γ. είμαι σε φάση υπερκόπωσης οπότε και θα σέρνομαι ελπίζω να μη σας πολυενοχλεί
δ.μ. κουράζομαι να κάνω λογιν

Photomeerkat είπε...

Dama, μην νομίζεις, επειδή κι εδώ σερνόμαστε ένα κανονικό μισάωρο (το deadline σου) αντιστοιχεί στα Γκαλαπάγκος σε τουλάχιστον 10 μέρες!

Απ' την μικρή και μακρυνή αυτήν νησιωτική γωνιά όπου μάς ξέβρασε το κύμα, εξ όλων των ζώων, καλή χρονιά!

Τοπογραφία

Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακά νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια, ανήκει πολιτικά στο Εκουαδόρ και είναι φημισμένο για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που έκανε εκεί ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

Μηνύματα

Διαλέξεις στην Αθήνα