7/3/10

Προς μπανανίαν επιστολαί

Έτυχε να διαβάσω τις προάλλες την περιβόητη επιστολή της σκανδαλοθηρικής Bild προς τον Πρωθυπουργό της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής μπανανίας (απαραίτητος ο γεωγραφικός προσδιορισμός προς αποφυγή σύγχυσης με την δική μας νησιωτική μπανανία). Η επιστολή αυτή λοιπόν αναφέρει μερικές κακές συνήθειες (sic) της Grecia χαρακτηριζόμενη σε κάποιες περιπτώσεις από μια δόση υπερβολής και σε άλλες από μια εμφανή δόση ειρωνίας. Παρ΄όλα αυτά ανακρίβειες δεν περιέχει.

Εδώ έγκειται το (σε τραγελαφικό βαθμό) οξύμωρο της υπόθεσης. Μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής πολλοί θιγμένοι υπέρμαχοι του νεοελληνικού ιδεώδους διέρρηξαν ιμάτια κατά του άδικου των ξενόφερτων λόγων, συντάσσοντας παράλληλα θυμωμένες απαντήσεις. Κι εγώ ως άμοιρο πτηνό αναρωτιέμαι: Γι' αυτές τις περιπτώσεις (ή τουλάχιστον για τις περισσότερες) που αναφέρει η Bild δεν κράζουμε τακτικότατα εμείς οι ίδιοι οι νεοέλληνες το κράτος στο οποίο βιώνουμε μια σουρεαλιστική καθημερινότητα; Γιατί διαμαρτυρόμαστε όταν κάποιος άλλος λέει το προφανές που εμείς οι ίδιοι αναμφιβόλως έχουμε αποδεχτεί ως αληθές μέσω της δικής μας προγενέστερης εκ των έσω κριτικής; Μάλλον ξέρουμε καλά τί συμβαίνει στην Grecia, απλά ως στρουθοκάμηλοι δεν ανεχόμαστε να μας το υπενθυμίζει άλλος.

Εν τέλει πού την βρίσκουμε την όρεξη να διαμαρτυρόμαστε όταν οι ίδιοι αδυνατούμε για παράδειγμα να πετάξουμε ένα σκουπίδι στον διπλανό κάδο (πού να περπατήσουμε 2 μέτρα τώρα), να παρκάρουμε κανονικά και όχι κλείνοντας τον μισό δρόμο (πού να περπατήσουμε 30 μέτρα μέχρι το περίπτερο), ή να αποφύγουμε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, μολονότι υφίσταται νόμος (άλλο νεοελληνικό ανέκδοτο) που το απαγορεύει. Ξέχασα, περιορίζεται βάναυσα η ελευθερία μας. Ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει το γεγονός ότι, αντίθετα με άλλους "αφελείς" λαούς, εμείς δεν διακρίνουμε όρια σ' αυτή την ελευθερία.

ΥΓ Θυμήθηκα τώρα την ασύλληπτη πινακίδα που είχα πετύχει κάποτε οδηγώντας "Απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών στο χαντάκι, εκ του τάδε δήμου". Η συγκεκριμένη πινακίδα ήταν γραμμένη μόνο στα ελληνικά. Ούτε στα αγγλικά, ούτε στα...γερμανικά. Ίσως γιατί αυτοί που γράφουν τις επιστολές όταν έρχονται εδώ κάτω σέβονται περισσότερο την χώρα από εμάς τους γηγενείς.

Τοπογραφία

Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακά νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια, ανήκει πολιτικά στο Εκουαδόρ και είναι φημισμένο για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που έκανε εκεί ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

Μηνύματα

Διαλέξεις στην Αθήνα