8/5/10

Camilo C.

Το τί υπήρξε ο Camilo Cienfuegos για την κουβανική επανάσταση δεν θα το αναλύσουμε εδώ. Ο αμαθής αναγνώστης ας ανατρέξει εις τας ενδόξους δέλτους τής κουβανικής ιστορίας για να ενημερωθεί καταλλήλως. Απλά αυτό που θα θέλαμε να υπογραμμίζουμε είναι η διαχρονικότης τής μεγίστης τούτης προσωπικότητος, η οποία αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο έχει την δύναμη να δίνει μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς και να καθίσταται σανίδα σωτηρίας για ολόκληρα έθνη σε πραγματικά δύσκολες στιγμἐς, όπως για παράδειγμα αυτή που βιώνει τελευταίως ο δύσμοιρος λαός τής μακρυνής, και ενδόξου πάλαι ποτέ, πατρίδος τού Ομήρου.

Ο πάντοτε γελαστός Camilo –γεννηθείς το 1932 εις Lewton τής Αβάνας και γνήσιον τέκνον τής Revolución Cubana τού Fidel, Raul, Che και των άλλων ατάκτων παιδιών– μπορεί να χάθηκε νωρίς σε ένα μυστηριώδες αεροπλανικό δυστύχημα (δίνοντας άλλη τροπή στην μετέπειτα ωρίμανση τής Επανάστασης) η συνεισφορά του όμως πάντοτε ετιμάτο ως έπρεπε από το Καθεστώς γι' αυτό άλλωστε κι η μορφή του σήμερα, as we speak, απεικονίζεται εις το εγχώριο νόμισμα των συμπαθών και φωτογραφικώς ευπειθών Κουβανών, στα 20 pesos cubanos.

Η αξία του είναι τρομακτική. Ο κάτοχος ενός τέτοιου χαρτονομίσματος δύναται χωρίς υπερβολή να θεωρηθεί ως ανήκων εις την άρχουσαν τάξιν, μιάς και με 20 pesos μπορεί να εξασφαλίσει 20 ολόκληρες διαδρομές malecón-coppelia με τις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορείο αριθμ. 11, παραλιακή-λεωφόρος 23 προς την πλατεία για εξαίρετο παγωτό coppelia), ή ένα πλήρες πρωινό με ζαχαρωτά ψωμάκια για τέσσερα άτομα από τον τοπικό φούρνο τής γειτονιάς ή τέλος να αγοράσει δύο δροσιστικές μετά περισσού ανθρακικού naranjas (πορτοκαλάδες ΗΒΗ το αναψυκτικώς ανάλογον).

Αντιλαμβάνεστε νομίζουμε το αγοραστικό μέγεθος ενός τέτοιου νομίσματος! Και για να βοηθήσουμε έτι περαιτέρω τον επαγωγικό συλλογισμό σας αρκεί να πούμε ότι το 1 peso cubano αντιστοιχεί σε λιγότερο από 0,04 ΕΥΡΩ, όπερ δηλοί in pure and simple spanish... que:

un Camilo = 20 pesos cubanos = 20 x 0,04 = 0,8 EUROS!

Τώρα λοιπόν που τα σύγχρονα συνωμοσιολογικά οικονομικά κέντρα τού Φον Μέτερνιχ θα θέσουν εκτός ΟΝΕ την... "μικράν αλλά τιμίαν" κατά Ελ. Βενιζέλο (το γνωστό aeropuerto José Martí) Grecia, εμείς εδώ από τας νήσους Galapagos προτείνουμε χωρίς αναβολή ΟΥΧΙ την επιστροφήν τής χώρας εις την δραχμήν με τας παρωχημένας απεικονίσεις των Θ.Κολοκοτρώνη, Λ.Μπουμπουλίνας, Ι.Καποδιστρίου, Ομήρου, Δημοκρίτου κτλ. (mais quelle banalité!) αλλά την άμεσον υιοθέτησιν τού κουβανικού νομίσματος μετά των ενδόξων γενειοφόρων μορφών των πρωταγωνιστών τής Revolución Cubana (πέρασαν κι όλας 51 χρόνια...)

Κάποτε οι παλαιότερες γενεές αποταμίευαν εν Ελλάδι χρυσές λίρες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν σε κάποια ώρα ανάγκης (γιατρό, προίκα στο γάμο τής κόρης κοκ). Καιρός να μπουν κι εδώ τα πράγματα στην θέση τους και ν' αρχίσουν σε εκείνο το αλλοπρόσαλο κράτος να πράττουν όχι τα ήδιστα αλλά τα άριστα. Διότι περιττό να πούμε τί αξία σε λίγο θα έχει ένας Καμίλο όταν κάποιος αρρωστήσει και χρειαστεί ιατρική περίθαλψη ή υπό τί αρίστους οιωνούς θα ξεκινά ένα νιόπαντρο ζευγάρι την ζωή του με μερικούς Καμίλο στη τσέπη του.

ιν καμίλο γουί τράστ

4 βρήκαν το μπουκάλι:

Albatross είπε...

Τί να πρωτοπούμε για τον λατρεμένο Καμίλο... Θα παραμείνουμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας πιστοί οπαδοί, όταν όλοι οι άλλοι θα μνημονεύουν και θα τιμούν τους μοδάτους επαναστάτες στυλ Τσε και Φιντέλ...!

Και καθώς δεν μας βλέπω να επιστρέφουμε στην ταλαιπωρημένη ευρωπαϊκή μας μπανανία, προτείνω να πεταχτούμε στα γρήγορα προς κουβανική μπανανία με σκοπό την προμήθευση αγαθών για αντιμετώπιση της κρίσης. Καμμιά πενηνταριά ναράνχες και άλλα τόσα παγωτά coppelia δηλαδή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας μείνουν και αρκετοί Καμίλο ρέστα...!

Photomeerkat είπε...

Χμμμ... αν σφίξουν τα πράγμτα με το Δ.Ν.Τ φίλε Albatross, μήπως να το σκεπτόμαστε στα σοβαρά.

Σβουυύμ λοιπόν για Plaza de la Revolución εν Αβάνα, για 10-ωρη ομιλία Fidel υπό τα βλέμματα των Che και Camilo!

Komodo είπε...

Αδύνατος μου φαίνεται ο σιόρ Camilo παιδιά...

Δεν θα έτρωγε πολύ φαίνεται.

Αυτό, όμως, είναι γενικότερα το κακό με τις Ιδέες (ιδίως τις επαναστατικές): Όταν πεινάς, δεν μπορείς να τις φας!

υγ. Δεν θα σας συγχωρήσω ποτέ που πήγατε Κούβα και με αφήσατε Γκαλάπαγκος μόνο, να φυλάω σκοπιές...

Ανώνυμος είπε...

ο πτωχός(είτε τω πνεύματι ή και τω βαλαντίω) την πτώχευση δεν τη φοβάται!
ηθικό και άνευ συμπέρασμα: αμολάτε πνεύματα και πεκούνια να ξαλαφρώσετε!

ήταν μια ευγενική δαμάσια συνεισφορά...

με το Νου και η Δου

Τοπογραφία

Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακά νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια, ανήκει πολιτικά στο Εκουαδόρ και είναι φημισμένο για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που έκανε εκεί ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

Μηνύματα

Διαλέξεις στην Αθήνα