10/12/07
Jurisdiction
Ναυαγός:
Albatross
Θυμάμαι, όταν ακόμα ήμουν ένα μικρό άλμπατρος και δεν ήξερα καλά καλά να πετάω, πίσω στην πατρίδα μου να παρακολουθώ μετά μανίας τη λατρεμένη σειρά The Dukes. Δύσκολα έχανα επεισόδιο και, ανακαλώντας την (περιορισμένη) μνήμη μου, είχα πάντα την απορία γιατί ο αγαπημένος σερίφης Ρόσκο δεν μπορούσε να συλλάβει τους ήρωες από τη στιγμή που ο General Lee πατούσε την άσφαλτο άλλης κομητείας. Από πίσω του ακριβώς να ήταν με το περιπολικό, αυτομάτως σταμάταγε και, αν και σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τους φυγάδες, παραδόξως δεν έκανε τίποτα, αλλά έβαζε την ουρά στα σκέλια κι επέστρεφε στο σεριφάτο του άπραγος, για να του τα ψάλλει μετά ο χοντρο-Χογκ.
Με τον καιρό και ψάχνοντας, ανακάλυψα τον λόγο, ήταν απλός και περιεκτικός. Ο Ρόσκο Π.Κολτρέιν δεν είχε δικαιοδοσία!! Αυτή τη μαγική λέξη, που οι αμερικανοί σοφά αποκαλούν jurisdiction...
Αχ, αυτή η χιλιοειπωμένη και καταταλαιπωρημένη λέξη..Πόσες και πόσες (αναρίθμητες) φορές την άκουγα πίσω στην πατρίδα μου, πριν ξεκινήσω το μακρύ αποδημητικό ταξίδι προς τα Γκαλάπαγκος..Μόνο που χρησιμοποιείτο πάντα με αρνητικό πρόσημo μπροστά, δεν δεν δεν..και πάει λέγοντας. Δεν είμαι αρμόδιος, δεν έχω δικαιοδοσία, δεν ξέρω, δεν είδα, τηλεφωνείστε αλλού, μ' άλλα λόγια να πολυαγαπιώμαστε. Φυσικά και για ένα περίεργο λόγο, πάντοτε τα όρια της αρχής, μέσης και τέλους όλων αυτών των αρμοδιοτήτων που πηγάζουν απ'τη λέξη είναι ασαφή και θολά σαν πηχτή μαύρη ομίχλη στα Καρπάθια... Κι ο Δράκουλας (ο original και όχι ο Komodo) παραμονεύει...
Ε λοιπόν, μέχρι να λυθεί το (ασύλληπτα πολύπλοκο και μαθηματικά χαώδες) πρόβλημα της jurisdiction (με τον τρόπο που το έχουν λύσει εκεί στο τιμημένο deep south) δε θα λειτουργεί τίποτα σωστά, για την ακρίβεια όλα θα πηγαίνουν στραβά! Στον πολιτισμό βέβαια, γιατί εδώ κάτω στον ειρηνικό δεν υπάρχουν τέτοια διλήμματα...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ναυαγοί
Τοπογραφία
Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακά νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια, ανήκει πολιτικά στο Εκουαδόρ και είναι φημισμένο για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που έκανε εκεί ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.
Αρχείο
-
►
2013
(1)
- ► Φεβρουαρίου (1)
-
►
2011
(8)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (1)
-
►
2010
(7)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2009
(10)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (3)
-
►
2008
(19)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (4)
8 βρήκαν το μπουκάλι:
Ναι, θυμάμαι πολύ καλά το όλο θέμα: Ουρές ολόκληρες σε άθλιες και μίζερες Υπηρεσίες, συμπαθή δίποδα να περιμένουν με υπομονή τη σειρά τους με τις ώωωρες, για ν' ακούσουν τελικά απ'τον χαμερπή υπάλληλο πως "αυτό που μού ζητάτε είναι out of my jurisdiction..."
Απ' ό,τι φαίνεται "it's up to the Feds now..."
Τί τα θες, καλά δεν είμαστε εδώ να τριγυρνάμε με μόνη την δικαιοδοσία της απέραντης ομορφιάς να μας κυνηγάει;
Αυτή η jurisdiction είναι πραγματικά μεγάλο θέμα (και πρόβλημα)...
Όλοι οι νεοέλληνες υπευθυνο-ανεύθυνοι καταφεύγουν στην επίκληση της μη-jurisdiction για να χρυσώσουν το χάπι, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, την αδράνειά τους όταν καιγόμαστε, τις παραλείψεις τους όταν πνιγόμαστε και ούτω καθεξής...
Εγώ όμως δεν μασάω από τέτοια. Αφού στην Ελλάδα-Μπανανία κανείς δεν έχει jurisdiction, θα αναλάβω εγώ καθήκοντα σερίφη και θα τρώω όλους τους ανευθυνουπεύθυνους. Θα το κάνω όχι μόνο χωρίς jurisdiction αλλά και χωρίς καν να τους περάσω από trial.
Και μετά από την εκπλήρωση των καθηκόντων μου θα γυρίζω φυσικά στα Γκαλάπαγκος, και θα διηγούμαι τις περιπέτειές μου στα φιλαράκια μου...
@ Meerkat, είναι δεδομένο πως τέτοια θέματα έχουν λυθεί στα εξωτικά μέρη μας, τα έχουμε βρει όλα μεταξύ μας εμείς τα είδη του ζωϊκού βασιλείου..Προφανώς η φύση προέβλεψε καλύτερα από τα "πολιτισμένα όντα", ώστε καθένας από εμάς να γνωρίζει ακριβώς την προσωπική του jurisdiction σ'αυτά τα νησιώτικα εδάφη..
@ Komodo, είμαι σίγουρος ότι στα θύματά σου δε δίνεται καν η ευκαιρία του "take a last look at the world as we know it", πόσο μάλλον το δικαίωμα σε χρονοβόρες και οικονομικά δυσβάστακτες νομικές διαδικασίες..
Η λύση είναι μία: Να εκτοξεύεται χωρίς διευκρινήσεις το τοξικό σάλιο σε όποιον προσπαθεί με διακριτικά βηματάκια να διαφύγει, αλλά και τεχνιέντως να θολώσει τα όρια της προσωπικής του jurisdiction..
Φοβάμαι μη στερέψει το δηλητήριό σου μόνο..
την γλυκιά καλημέρα μου :)
......ξοθριδιψτιον ή όταν η ανικανότητα και η αδιαφορία επικαλούνται την ειλικρίνεια για να υπερασπίσουν το τίποτά τους........πρέπει να πέσει πολύ τοξικό σάλιο φίλε Κόμοντο! (και ξύσιμο στην πλάτη φυσικά :)
@ Roadartist, εξωτική καλησπέρα :)
@ Ηλιογράφε, διάβασα για τα δικά σου πάρε δώσε με τις πολυαγαπημένες εταιρείες, οπότε σε κατανοώ απόλυτα και συμπαρίσταμαι!
Όπως εσύ προσφέρεις απλόχερα μικρές δόσεις όασης μέσα στην καθημερινότητά μας, έτσι κι εμείς έχουμε ανακαλύψει σε αυτά τα μακρινά νησιά την προσωπική μας "όαση"..
Ελπίζω μόνο μη μας αποσυνδέσουν και απομείνουμε εδώ κάτω μόνοι παρέα με το...φωσφωριζέ ιγκουάνα που σέρνεται υποχθόνια τριγύρω! Ποιός μας σώζει μετά!
Το άρθρο του Albatross αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο...
Άκουγα προ ολίγου τη φρικτή ιστορία γονεϊκής μαστρoπείας και γεροντικής παιδεραστίας στο Ίλιον, σε βάρος μικρών παιδιών. Και άκουγα ότι αρκετοί γελοίοι γείτονες "δεν κάνανε και δεν λέγανε τίποτε στις Αρχές ενώ γνώριζαν τόσα χρόνια για την κακομεταχείριση". Μετά άκουσα ότι ακόμη κι η καταγγελία στην οποία προέβησαν δυο τρεις ευαισθητοποιημένοι πολίτες εδώ και τρία (!) χρόνια δεν έκανε τα αυτιά των αρμοδίων να ιδρώσουν. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, η Αστυνομία κ.λπ. προφανώς δεν είχαν jurisdiction. Και αναζητούν (λέμε τώρα...) αργά τις ευθύνες.
Έ ρε τοξικό σάλιο που τους χρειάζεται. Το δικό μου μόνο δεν φτάνει για να τους περιλούσω. Πρέπει επειγόντως να αναπαραχθώ. Καμιά komodina τριγύρω;;
Δημοσίευση σχολίου